Centrale verwarming
De manier waarop je woning verwarmd wordt, heeft een impact op de kostprijs, de EPB-waarde* en het comfort-gevoel.
De keuze van de centrale verwarming zal afhangen van de gewenste warmte-opwekker en de verwarmingstoestellen.
Een warmte-opwekker zal de energiebron, zijnde stookolie, aardgas of electriciteit, omzetten naar warmte.
VERWARMINGSTOESTELLEN
RADIATOREN
Het werkingsprincipe van radiatoren is vrij eenvoudig: de CV-installatie maakt warm water aan dat verdeeld wordt over verschillende leidingen. Deze leidingen worden verbonden met radiatoren die terug te vinden zijn in elke
kamer. Binnenin elke radiator is een klein doolhof gemaakt waar het water moet doorstromen. Dit doorstromen zorgt voor heel wat contact met het omhulsel zodat de radiator warmte kan absorberen en uitstralen in de te verwarmen kamer. Geribbelde en verticale onderbrekingen langs de buitenzijde zorgen voor meer contactoppervlakte met de buitenlucht wat de warmte-uitstraling bevordert.
CONVECTOREN
Zoals de naam al doet vermoeden wordt de warmte bij convectoren opgewekt door convectiewarmte. Dit gebeurt door onderaan de convector warm water te laten vloeien in een koperen buis. Deze buis is omringd door aluminium lamellen die de convectiewarmte opvangen en verspreiden.
In tegenstelling tot radiatoren komt hier dus veel minder water bij te pas.
In vergelijking met radiatoren warmen convectors sneller op, koelen ze sneller af en zijn ze beter regelbaar aangezien er geen verspilling is van restwarmte. Een ander groot voordeel van de convector is dat je hem volledig kan inwerken in de grond of in een kast waardoor hij slechts
waarneembaar is met een rooster en dus geen kostbare plaats inneemt.
VLOERVERWARMING
Vloerverwarming is een onzichtbare én zuinige manier om te verwarmen. De temperatuur is makkelijk te regelen en de warmteverdeling is erg aangenaam.
Het natte vloerverwarmingssysteem of vloerverwarming in de chape is de meest gebruikte soort.
Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht.
Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 25 cm. Het natte systeem is dan ook enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte voorzien wordt. De verwarmingsbuizen doen de chape opwarmen, uitzetten en krimpen.
Benodigde materialen:
(1) vlakke isolatieplaat
(2) bedrukte PE-folie
(3) randisolatie
(4) prikbeugel (tacker) of metalen klemmen
(5) FF-therm FH Difustop
ELEKTRISCHE BIJVERWARMING
Elektrische radiator
Een elektrische radiator kan perfect dienst doen als bijverwarming. Je hebt bovendien keuze uit verschillende uitvoeringen zoals paneelradiatoren of stijlvolle buisradiatoren (ook wel handdoekradiator genoemd). Deze radiator wordt verbonden met het elektriciteitsnet en levert zo de nodige warmte af.
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp is opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator.
Deze lucht wordt tot op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het opgewarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier kan warme lucht in de woning worden geblazen. Het systeem kan ook omgekeerd gebruikt worden; de lucht-lucht warmtepomp kan ook warmte uit een ruimte onttrekken en dus als koeling dienst doen.
* De EPB-waarde (energieprestatie en binnenklimaat) heeft betrekking op de totale energieprestatie van je woning en op de kwaliteit van het binnenklimaat. Er zijn heel wat factoren die hierbij een rol spelen zoals keuze van materialen en installaties. Tegen 2021 is het de bedoeling dat alle nieuwe gebouwen 'bijna-energieneutraal' gebouwd worden.