Sanitair
De mogelijkheden om het water te verwarmen zijn afhankelijk van de gekozen energiebron en centrale verwarming.
Verder bestaan er tegenwoordig ook verschillende manieren om aan regenwaterrecuperatie te doen. Het water, leiding- of regenwater, wordt verdeeld door sanitaire toestellen.
DOORSTROMER
Bij een doorstroomketel wordt het water verwarmd door een zogenaamde doorstromer. Dit gebeurt pas op het moment waarop er vraag naar warm water is, dus als je bijvoorbeeld de douchekraan opendraait. Het voordeel van deze cv ketel is dat er geen energie verspild wordt aan het warm houden van water wanneer er geen vraag naar is. Een nadeel is dat je even zal moeten wachten op warm water. Het kan bij een grote vraag naar warm water gebeuren dat de temperatuur van het water gaat schommelen op de verschillende aftappunten. De verwarming van de ruimtes wordt dan doorgaans even uitgeschakeld.
Voor welke situatie?
Deze cv-ketel is vooral geschikt voor woningen waar er niet vaak een grote vraag naar warm water is op eenzelfde moment.
INGEBOUWDE BOILER
Om te vermijden dat er een tekort aan warm water in de woning is, kan je ook kiezen voor een cv ketel met ingebouwde boiler. Hier wordt constant een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden. De inhoud van deze boiler vormt dan een buffer voor als de vraag naar warm water plots hoog wordt. Zo kan je altijd meteen gebruik maken van warm water. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goed geïsoleerd boilervat en om de boiler niet in een te
koude ruimte te plaatsen.
Voor welke situatie?
Als je meteen warm water wil, is dit de aangewezen ketel. Zowel de boiler als de doorstromer in de ketel zorgen dan voor het verwarmen van het water.
APARTE BOILER
Het is ook mogelijk om het verwarmingssysteem op te splitsen: er komt dan een aparte cv ketel en een aparte boiler. Het water in de boiler wordt dan door de ketel verwarmd. Met dit systeem kan je snel genieten van warm water op verschillende aftappunten, zonder schommelingen in de temperatuur van het sanitair water. Bij eventuele defecten is de herstelling van de installatie meestal ook een pak makkelijker omdat het gaat om twee verschillende toestellen; het is dan namelijk makkelijker om vast te stellen of het defect in de boiler of in de centrale verwarmingsketel zit.
Voor welke situatie?
Vooral voor woningen waarbij er een grote vraag naar warm water is, bijvoorbeeld bij regendouches of woningen met meerdere badkamers.
ZONNEBOILER
De werking van een zonneboiler klinkt heel logisch, maar het proces kan je op zijn minst inventief noemen: door speciale collectoren op het dak of in de tuin te plaatsen, wordt warmte geabsorbeerd. Deze warmte wordt opgevangen door een speciale vloeistof die steeds in beweging blijft. Deze vloeistof stroomt door kleine buisjes naar de warmtewisselaar, die terug te vinden is in een opslagvat met water. Het warme water in dit opslagvat kan gebruikt worden voor tal van huishoudelijke taken zoals douchen, centrale verwarming, een bad nemen, het zwembad vullen en zoveel meer. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met een traditionele boiler.
WARMTEPOMPBOILER
Een warmtepompboiler benut de warmte van de omgevingslucht om het sanitair water van een woning te verwarmen. Het toestel kan beschouwd worden als een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler. Om snel veel water te kunnen verwarmen tot hoge temperaturen bevatten de meeste warmtepompboilers ook een elektrische weerstand. Deze zal weliswaar voor een hoger stroomverbruik zorgen maar verhoogt het comfort wel aanzienlijk. Een andere mogelijkheid is een extra warmtespiraal zodat de cv ketel voor de naverwarming zorgt i.p.v. de elektrische weerstand waarbij het stroomverbruik aanzienlijk lager ligt.
REGENWATERRECUPERATIE
Regenwaterrecuperatie houdt in dat je regenwater gaat opslaan en vervolgens gaat hergebruiken voor allerhande toepassingen. Hiervoor bestaan er tegenwoordig heel wat vernieuwende recuperatiesystemen die het water opslaan, filteren en naar verschillende aftappunten leiden. Zo kun je je leidingwater grotendeels vervangen door regenwater.
Zowel bij nieuwbouw als bij renovaties is het in Vlaanderen tegenwoordig verplicht om een regenwaterput te plaatsen. Al doe je er eigenlijk altijd goed aan om een recuperatiesysteem te laten plaatsen, aangezien het heel wat voordelen heeft:
- regenwater is gratis, dus je bespaart op je waterfactuur;
- het is milieuvriendelijker;
- het water is veel zachter. Het bevat geen kalk en is een stuk beter voor je apparaten en kranen.
Het regenwaterrecuperatie systeem bestaat uit verschillende onderdelen: een reservoir, een filter en een pomp. Het opgevangen water uit het reservoir wordt gefilterd met zowel een voorfilter als een nafilter. De voorfilter zorgt ervoor dat grof vuil zoals bladeren of slib niet in je watertank terecht kunnen komen, terwijl de nafilter het regenwater zuivert van schadelijke chemicaliën en bacteriën.
Ten slotte zorgt de pomp ervoor dat het regenwater uit de put naar je verschillende aftappunten gaat. Pompen verschillen in soort, vermogen, capaciteit en kwaliteit, wat op zijn beurt het energieverbruik van de pomp zal bepalen. Je kan kiezen voor een regenpomp in de put of een opbouw regenpomp. De eerste heeft als voordeel dat er minder hinder wordt ervaren van het geluid bij gebruik. Daarnaast kan je kiezen voor een al dan niet automatisch vulsysteem dat bij te weinig regenwater automatisch omschakelt naar leidingwater.
SANITAIRE TOESTELLEN
De sanitaire toestellen zoals wc, bad, douche en kranen zijn naar smaak te kiezen. Neven BVBA werkt samen met vaste partners die je hierbij kunnen helpen. Zij maken graag een afspraak in de showroom om jullie de verschillende opties en mogelijkheden te tonen, voorzien van deskundige uitleg. Dit zowel bij nieuwbouwprojecten als totaalrenovaties.
Totaalrenovatie voor en na. De plaats van het meubel werd nu de douche. Al je wensen zijn bespreekbaar tijdens het verkennend gesprek ter plaatse.