Ventilatie
Al sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht. Het systeem dat je kies heeft invloed op je EPB-waarde. Tegenwoordig zijn twee systemen gangbaar: systeem C en systeem D.
SYSTEEM C PLUS
Een systeem C voert verse buitenlucht aan op een natuurlijke manier. De vervuilde lucht voert het af op een mechanische manier.
Werking
De verse buitenlucht stroomt via roosters in de ramen de woning binnen. Die roosters bevinden zich in de zogeheten droge ruimtes van de woning zoals de slaapkamer, de woonkamer, enzovoort. Doorgaans worden de roosters ingebouwd in de ramen. Maar in magazijnen of werkplaatsen met weinig ramen plaatst men ze ook in de muur of in het dak.
Het afzuigen van de vervuilde lucht gebeurt via een ventilator. Die stuurt vervuilde lucht ook naar buiten. De afvoer vindt vooral plaats in vochtige ruimtes zoals de badkamer, de keuken, het toilet en de wasplaats.
Toepassing
• Magazijnen, werkplaatsen of kantoren.
• Voor een woning kies je best een vraaggestuurd systeem C. Dat is beter voor je EPB-peil en je kunt je de ventilatie beter aanpassen aan de activiteiten in huis.
SYSTEEM D
Een systeem D of balansventilatie voert verse buitenlucht aan, en zuigt vervuilde lucht af op een mechanische manier. Een systeem D recupereert de warmte van de afgevoerde lucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen.
Werking
Het systeem haalt via een elektrisch aangedreven ventilator verse lucht naar binnen. Die verse lucht verspreidt zich vervolgens door roosters in deuren en binnenwanden, of langs spleten onder binnendeuren, doorheen de woning. De ventilator zuigt ook de vervuilde lucht af en stuurt die naar buiten.
De ingebouwde warmtewisselaar of tegenstroomwisselaar recupereert een groot deel van de warmte uit de af te voeren lucht. Daarmee verwarmt ze de verse buitenlucht vooraleer die naar binnen stroomt. Beide luchtstromen kruisen elkaar maar vermengen zich niet.
Toepassing
• Scholen, kantoren, woningen.
• Minder geschikt voor bedrijven waar poorten vaak open staan.